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Regulatory Capital Rule FAQs on LIBOR transition 

FAQ Topics: 

1) Redemption or reissuance of regulatory capital instruments  

 

Question: Would replacing or amending the terms of a capital instrument to transition 

from the London Interbank Offered Rate (LIBOR) to another reference rate or rate 

structure be considered an issuance of a new instrument under the capital rule (12 CFR 

part 324) for purposes of the eligibility criteria for regulatory capital? 

 

Answer: The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) does not consider the 

replacement or amendment of a capital instrument that solely replaces a reference rate 

linked to LIBOR with another reference rate or rate structure to constitute an issuance of 

a new capital instrument for purposes of the capital rule. If changes in the terms of the 

replacement or amended capital instrument solely relate to the adoption of the new 

reference rate or rate structure, and there are no substantial differences from the original 

instrument from an economic perspective, the replacement or amended instrument would 

not be considered a new instrument for purposes of the eligibility criteria for regulatory 

capital. In this case, for purposes of the capital rule, the replacement or amended 

instrument would retain the maturity of the original instrument.  

 

An FDIC-supervised institution that replaces or amends the terms of a capital instrument 

to transition from LIBOR should support its determination with an appropriate analysis 

that demonstrates that the replacement or amended instrument is not substantially 

different from the original instrument from an economic perspective. The FDIC may 

request that the FDIC-supervised institution provide this analysis. Considerations for 

determining that a replacement or amended capital instrument is not substantially 

different from the original instrument from an economic perspective could include, but 

are not limited to, whether the replacement or amended instrument has amended terms 

beyond those relevant to implementing the new reference rate or rate structure.  

 

2) Regulatory capital instruments with changing distribution rates 

 

Question: For purposes of the eligibility criteria for regulatory capital, would replacing or 

amending the terms of a capital instrument to transition from LIBOR to another reference 

rate or rate structure be considered creating an incentive to redeem the instrument under 

the capital rule (12 CFR part 324)? 

 

Answer: The FDIC does not consider the replacement or amendment of a capital 

instrument that solely replaces a reference rate linked to LIBOR with another reference 

rate or rate structure to constitute creating an incentive to redeem, as long as the 

replacement or amended capital instrument is not substantially different from the original 

instrument from an economic perspective. For example, amending the credit spread 
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solely to reflect the difference in basis between LIBOR and the replacement reference 

rate and not adjusting for changes in the credit quality of the issuer would not result in 

creating an incentive to redeem the capital instrument. 

 

An FDIC-supervised institution that replaces or amends the terms of a capital instrument 

to transition from LIBOR should support its determination with an appropriate analysis 

that demonstrates that the replacement or amended instrument is not substantially 

different from the original instrument from an economic perspective. The FDIC may 

request that the FDIC-supervised institution provide this analysis. Considerations for 

determining that a replacement or amended capital instrument is not substantially 

different from the original instrument from an economic perspective could include, but 

are not limited to, whether the replacement or amended instrument has amended terms 

beyond those relevant to implementing the new reference rate or rate structure.   

 

 


