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     Missouri Bankers Association 
                                                              207 East Capitol 
                                                      Jefferson City, Mo  65101 
 
October 12, 2010 
 
Robert E. Feldman, Executive Secretary                                      Comments@FDIC.gov 
Federal Deposit Insurance Corporation 
550 17th Street, NW.,  
Washington, DC 20429 
 
RE:  RIN 3064-AD37     “Deposit Insurance Regulations---Unlimited Coverage for Noninterest Bearing 
Transaction Accounts” 
 
Dear Sir: 
 
The following letter is submitted on behalf of the Missouri Bankers Association and Missouri’s nearly 
340 federally insured banks and savings institutions. We appreciate this opportunity to comment on the 
proposed unlimited coverage for certain deposits, referenced above. 
 
The MBA supports the proposed regulation, but requests some clarification, in anticipation of questions 
from banks on the details of complying with the regulation. 
 
Under the proposal, Insured Depository Institutions (IDIs) would be required to give notice by mail to 
depositors who potentially may lose protection on NOW accounts and IOLTAs which were covered under 
the Transaction Account Guarantee Program. The proposed regulation states that the notice must be 
provided no later than December 31, 2010.  We request that the FDIC clarify that in the case of joint 
accounts that only one notice is required for that account, and not a separate notice for each 
accountholder.  Similarly, when depositors have more that one affected account, only one notice to that 
depositor should be required, as long as it identifies the affected accounts.  Also, we request that the FDIC 
clarify that the notice should be permitted to be included on or with the account statements. A reference to 
the permissible use of electronic mail would also clarify when that method of delivery would comply with 
your requirements. These requests all reduce the time and treasure involved in compliance with mailing 
the above notice provisions and ultimately save the bank customer money. 
 
The supplementary information to the proposed rule states that “The notice may be in the form of a copy 
of the notice required to be posted in IDI main office, branches and on Websites.” Please clarify that the 
FDIC intends that the language used in the notice prescribed in section 330.16(c)(1) is the language that is 
to be used to meet the notice requirement of section 330.16(c)(2). 



 
The proposed rule would encompass “official checks” issued by IDIs within the definition of noninterest-
bearing transaction accounts.  In the FDIC’s supplementary information to the proposed rule, it states that 
“the payee of the official check (the party to whom the check is payable) is the insured party. Because 
these checks meet the definition of a noninterest-bearing transaction account, the payee (or the party to 
whom the payee has endorsed the check) would be insured for the full amount of the check upon the 
failure of the IDI that issued the official check.”  This language seems contradictory to the language stated 
in section 330.5(b)(4)(i) (which discusses “negotiation” of the check as a factor in determining 
ownership) as follows: 

(4)  Exceptions--(i)  Deposits evidenced by negotiable instruments. If any deposit obligation of an 
insured depository institution is evidenced by a negotiable certificate of deposit, negotiable draft, 
negotiable cashier's or officer's check, negotiable certified check, negotiable traveler's check, 
letter of credit or other negotiable instrument, the FDIC will recognize the owner of such deposit 
obligation for all purposes of claim for insured deposits to the same extent as if his or her name 
and interest were disclosed on the records of the insured depository institution; provided, that the 
instrument was in fact negotiated to such owner prior to the date of default of the insured 
depository institution. The owner must provide affirmative proof of such negotiation, in a form 
satisfactory to the FDIC, to substantiate his or her claim. Receipt of a negotiable instrument 
directly from the insured depository institution in default shall, in no event, be considered a 
negotiation of said instrument for purposes of this provision.  

Does the FDIC intend to treat official checks under this new rule differently from the existing regulation 
as the supplementary information seems to suggest?  Clarification would be helpful. 
 
Information from the FDIC in the form of Q&As and examples of how FDIC Insurance coverage would 
be applied during this two-year period would be helpful for both IDIs and the public. 
 
Again, we support the broad purpose of this change in law, as implemented by the proposed regulation. 
 
Thank you for this opportunity to comment on this proposal. 
 
Sincerely, 
 
 
Max Cook 
 

 


