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April 12, 2021 

Mr. James P. Sheesley 
Assistant Executive Secretary 
Attention:  Comments 
Federal Deposit Insurance Corporation 
550 17th Street, N.W. 
Washington, D.C.  20429 

Re: Comments on RIN 3064-AF59 

Dear Mr. Sheesley: 

Arnold & Porter Kaye Scholer LLP submits this letter on behalf of one of our 
major bank clients (the “Bank”), whose primary regulator is the Federal Deposit 
Insurance Corporation (“FDIC”), to provide comments on the proposal of the federal 
banking agencies (“Agencies”) to adopt new Computer-Security Incident Notification 
Requirements for Banking Organizations and Their Bank Service Providers (the 
“Proposed Rule”).1  The Bank has a strong interest in the Proposed Rule as a supplement 
to the current federal requirements for notification of data security incidents.  As is true 
for any major banking organization, security incidents threaten to disrupt Bank operations 
and cause serious harm to the Bank and its clients.  In general, the Bank supports 
adoption of the Proposed Rule, but with certain modifications, as detailed below. 

I. Definitions 

A. Computer-Security Incident 

The Proposed Rule defines “computer-security incident” as an occurrence that: 

(i) Results in actual or potential harm to the confidentiality, 
integrity, or availability of an information system or the 
information that the system processes, stores, or transmits; 

or 

1  86 Fed. Reg. 2299 (Jan. 12, 2021). 
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(ii) Constitutes a violation or imminent threat of violation 
of security policies, security procedures, or acceptable use 
policies. 

The Agencies have asked whether this definition should be narrowed to include 
only occurrences that result in actual harm or that constitute an actual violation of 
security policies or procedures.  We do not believe that the definition should be so 
narrowed.  If banking organizations were notified by their service providers only of 
actual computer-security incidents, harm will by definition already have occurred before 
a banking organization learns of an incident.  To help prevent harm to an information 
system or information in that system, a banking organization needs to know there is a 
threat of harm (i.e., the existence of “potential harm”).  Similarly, if there is a threat of a 
violation of a security policy or procedure, the relevant bank needs to know that for the 
same reason:  to help prevent harm that might result from such violation before it occurs.   

Rather than narrowing the “computer-security incident, we believe the definition 
should be slightly broadened by replacing the word “imminent” in paragraph (ii) above 
with the word “serious.”  Again, if a bank is notified only when a policy or procedure 
violation is “imminent,” the bank’s ability to prevent harm is compromised.  We do not 
believe it will unduly burden service providers to have to notify banks when they detect a 
serious threat of a policy or procedure violation. 

B. “Notification Incident” 

We do not believe there is a need for modification of the proposed definition of 
“notification incident.”  The Agencies have suggested that this definition could refer to 
terms used in the National Institute of Standards and Technology (“NIST”) rather than to 
“computer-security incidents.”  We think it is appropriate to maintain the definitional link 
between incidents triggering notification to banking organizations and notifications 
required to be made by banking organizations.   

We strongly urge the Agencies to maintain the qualifiers in the “notification 
incident” definition that limit its application to (i) “material” disruptions, degradations, or 
impairments, (ii) incidents affecting a bank’s ability to service a “material” portion of its 
customer base, and (iii) incidents resulting in a “material” loss of revenue, profit or 
franchise value.  We do not believe it would be beneficial or help serve the stated 
objectives of the proposed rule for the Agencies to receive notice of incidents that do not 
have a material impact in these specified ways.   



Mr. James P. Sheesley 
April 12, 2021 
Page 3 

C. Bank Service Provider 

The Proposed Rule defines “bank service provider” as “a bank service company 
or other person providing services to a banking organization that is subject to the Bank 
Service Company Act (12 U.S.C. 1861–1867).”   We believe the Agencies may have 
meant the phrase “that is subject to the Bank Service Company Act” to qualify “services” 
rather than “other person providing services” or “banking organization.”  This is our 
interpretation, despite the singular “is” subject, because (i) the persons providing services 
who are subject to the Bank Service Company Act are bank service companies, and (ii) 
banking organizations are “subject” to the Bank Service Company Act only insofar as 
they must seek prior approval before making an investment in a bank service company.   
We would therefore recommend that the word “is” be changed to “are” so that it is clear 
that what is referred to as “subject to the Bank Service Company Act” are the services
that are permissible services for a bank service company under the Bank Service 
Company Act (which also may be performed for a banking organization by other 
persons).  

II. Notification Procedures 

A. Timeframes 

The Agencies have asked whether the 36-hour timeframe for banking 
organizations to report “notification incidents” should be modified.  We do not believe 
modification is needed, particularly because the Proposed Rule provides that this is an 
outer time limit -- that a banking organization should report to its primary regulator “as 
soon as possible.”  We do, however, believe that the final rule should expressly articulate 
the Agencies’ explanation that the 36-hour timeframe commences at the point when a 
banking organization has determined in good faith that a notification incident has 
occurred.2  We strongly recommend that the final rule incorporate this understanding in 
the text of the rule itself to provide clarity and certainty regarding the trigger for the start 
of the 36-hour timeframe. 

In theory, we also support the requirement for service providers to notify banking 
organizations “immediately” after experiencing a computer security incident that meets 
the service provider notification standard (i.e., when the service provider experiences a 
computer-security incident that it believes in good faith could disrupt, degrade, or impair  
its services for a banking organization for four or more hours).  We believe it is essential 

2 See 86 Fed. Reg. at 2,302. 
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that banking organizations be alerted to such incidents as soon as possible.  We are 
concerned, however, that the “immediate” notification requirement  could be considered 
by service providers as a standard with which compliance might be hard to demonstrate.  
We would suggest, for clarification and service provider reliance purposes, that the 
timeframe for services providers to provide notification to banking organizations be one 
(1) hour from the time at which the service provider determines that a computer-security 
incident it has experienced could disrupt, degrade or impair its services for such banking 
organizations. 

B. Standard for Identifying Incidents as Reportable 

The Agencies have asked whether the “good faith” belief trigger for notification 
by banking organizations and by service providers is an appropriate standard or whether, 
for example, “reasonably believes” would be preferable for notification by either or both 
types of entities.  We believe the “good faith” belief standard is preferable to “reasonably 
believes” but that, in the case of service provider notifications, the trigger should be 
phrased in the negative, so that notification will be required unless the service provider 
has a good faith belief that the computer-security incident at issue does not pose the risk 
that would merit notification.  Specifically, we recommend that the proposed standard for 
notification by service providers be revised as follows: 

A bank service provider is required to notify at least two 
individuals at each affected banking organization customer 
immediately within one hour after the bank service 
provider experiences a computer-security incident, that it 
unless the service provider believes in good faith that the 
incident could not disrupt, degrade, or impair services 
provided subject to the Bank Service Company Act (12 
U.S.C. 1861–1867) for four or more hours. 

With respect to banking organization notifications to the FDIC, we also believe 
the “good faith” standard is appropriate but that it should be contextualized slightly 
differently, to help clarify the start of the 36-hour timeframe for notification.   
Specifically, we recommend that the proposed standard for notification by banking 
organizations be revised as follows: 

A banking organization must notify the FDIC of a 
notification incident through any form of written or oral 
communication, including through any technological 
means, to a designated point of contact identified by the 
FDIC. The FDIC must receive this notification from the 
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banking organization must provide this notification as soon 
as possible and no later than 36 hours after the banking 
organization has reached a good-faith determination 
believes in good faith that a notification incident has 
occurred. 

C. Recipients of Bank Service Provider Notifications 

The Agencies have asked if the final rule should require a bank service provider  
that experiences a notification-qualifying computer-security incident to notify all of the 
service provider’s banking organization customers, or rather (as the Proposed Rule 
requires) just the banking organization customer(s) affected by the computer-security 
incident.   We believe broader notification is warranted, for two related reasons.  First, a 
computer-security incident may have a broader impact than is initially apparent, and early 
notice to all banking organization customers will allow each of them independently to 
consider and investigate any possible adverse impact on their operations, which may 
prevent harm.  Second, even if a computer-security incident will not affect one or more 
banking organization customers, notice of the incident to all of them can put those 
banking organizations on alert to take additional precautions to prevent harm from any 
similar future incident (such as many banking organizations did upon learning of the 
SolarWinds data security breach). 

The Agencies have also asked whether it would be unduly burdensome to require 
certain bank service providers, such as smaller bank service providers, to provide notice 
of material disruptions, degradations, or impairments that could constitute a notification 
incident for their affected banking organization customers, but where the customers 
would not be aware of the incident.   We believe such a requirement would not be overly 
burdensome, even for smaller bank service providers, so long as the required mode of 
notification is not cumbersome, inconvenient, or expensive (such as the methods 
suggested in section II.D below (“Form of Notification”).   And we believe it is critical 
for bank service providers to be required to provide notice in such cases; for example, if 
the service provider is hosting a subsystem of bank computerized data and the subsystem 
undergoes a material disruption, the banking organization would be unaware of the 
disruption until attempting to access the subsystem.  Absent required notification, 
between the time the bank service provider discovers the incident and the time the 
banking organization tries to access the subsystem, there could be material harm to the 
banking organization’s clients and/or the banking organization’s relationships with its 
clients.    
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D. Form of Notification 

The Agencies have expressed interest in what mode of communication is typically 
required for bank service provider notification of security incidents under service 
provider-banking organization contracts.  The Bank generally requires two-fold 
notification:  a phone call to the Bank’s public contact number, which is channeled to 
relevant bank officials (including the Chief Information Security Officer), as well as an 
email to an email address shared by multiple Bank officials (as periodically designated by 
the Bank), which relieves the service provider of maintaining email addresses of the 
relevant officials, who may change over time.    

III. Scope of Application  

The Agencies have asked whether additional types of entities should be added to 
the definition of “banking organizations” that would be subject to the new rule.  We 
believe this should be done -- that achieving the Agencies’ goals for the rule will require 
including additional types of entities within the scope of the rule.  Currently, the 
definition only encompasses FDIC-supervised insured depository institutions, but the 
banking system is rapidly expanding to include other types of institutions that likely will 
merit oversight by the FDIC.   Accordingly, we recommend that the “banking 
organization” definition in the proposed rule be revised as follows: 

Banking organization means any FDIC-supervised 
organization other than a bank service provider, including 
but not limited to insured depository institutions, including 
all insured state nonmember banks, insured state-licensed 
branches of foreign banks, and State savings associations.

*                 *                 * 
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We appreciate your consideration of these comments.  If you have any questions 
or need further information, please contact either me by e-mail 
(Nancy.Perkins@arnoldporter.com) or phone (202.942.5065).   

Respectfully submitted, 

Nancy L. Perkins 




