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August 13, 2015 – Question and Answers 
 

1) We are an ISB and have completed our first exam as such this year. 

 

We need clarification on what is considered a Community Development (CD) 

loan.  Regarding the CD aspect, we have a fairly clear understanding.  It is the size 

restrictions regarding business revenue and loan size.   

 

a) I am unclear as to businesses with revenues over or under $1 million and loan 

amounts over or under $1 million.  

 

Generally, loans under $1 million are considered as small business loans under the 

lending test and are not CD.  However, as an ISB, you have the flexibility to 

determine which commercial loans with original amounts less than or equal to $1 

million you would like removed from the lending test analysis and considered as part 

of the community development test.  Such loans would then have to meet one of the 

community development categories to qualify.  Commercial loans in excess of $1 

million could be considered for community development credit, provided they meet 

the primary purpose criteria. On the other hand, business revenues of under $1 

million is one of the standards used to meet business size eligibility for consideration 

of activities under the economic development purpose for community development.   

Please refer to Q&A 345.12(g)(3) and Q&A 345.12(h)-3 for further guidance.  

 

b) Are all SBA guaranteed loans and 504 program loans considered CD?   
 

 No.  504 program loans in excess of $1 million dollars are considered community 

development loans.  Other SBA guaranteed loans would have to meet one of the 

community development categories to qualify. 

 

c) Are all commercial loans secured by affordable housing with five or more units 

considered CD regardless of size? 

 

 No.  However, if the property primarily provides affordable housing to LMI 

residents, the loan could be considered for community development. See Q&A 

345.12(g)(10). 



  

d) Related to 3) above, is the CD loan portion prorated by the number of units with 

affordability restrictions vs. market rate units (mixed income development)? 

 

If the majority of units provide affordable housing, full quantitative credit is given.  If 

there is a specific portion of units with income restrictions set aside, for example for 

Section 8 housing, the bank would get credit for that set aside portion.  Please see 

Q&A 345.12(h) - 8 for further information on pro-rating affordable housing loans.  

 

2) a)  In reviewing your slides – page 7 indicates size test includes entities that meet the size 

eligibility requirements of the SBA or have gross annual revenues of $1 million or 

less.  Will you explain specifically where the SBA size eligibility requirements can be 

found for both the SBDC and SBIC programs. 

 

The size eligibility requirements can be found on the SBA’s website www.sba.gov  

 

b)  I have a loan that we are considering for CRA community development reporting and 

am questioning whether or not I am on the right tract with eligibility. It is a hotel that 

does not meet the eligibility requirements under SBDC, however I believe it does meet 

the net worth and income standards under SBIC.  Would the below be a correct 

statement? 

 

In order to qualify for community development the borrower must meet the size 

eligibility standards of one of the below: 

 

1) The SBA Development Company – SBA Tables (average annual receipts or 

average employment of a firm); or 

2) SBIC Programs (small business defined as those with less than 18.5 Million in 

tangible net worth AND average after-tax income for the preceding two years of 

less than 6.5 million OR, businesses qualifying as small under SBA); or 

3) Have gross revenues of $1 Million or less. 
 

Yes. You can use the industry codes available on the SBA website to determine the SBDC 

size requirements.  For SBIC programs, SBIC’s must only invest in Small Businesses, 

which are defined as businesses with tangible net worth of less than $19.5 million AND 

an average of $6.5 million in net income over the previous two years at the time of 

investment.  Gross revenues of $1 million or less is also correct. Refer to Q&A 

345.12(g)(3)-1. 

 

Here is a link from the SBA website that has the SBIC requirements: 

 

https://www.sba.gov/content/sbic-program-overview 

 

c)  Also, how often do the SBIC eligibility requirements change?   

 

Institutions are encouraged to reach out to the SBA to confirm the current eligibility 

requirements prior to beginning the SBIC application process. 

http://www.sba.gov/
https://www.sba.gov/content/sbic-program-overview


 

3) We have 100’s of community development activities to present.  Do you expect support 

documentation for each activity which could amount to quite a few pages of 

documentation?  Is there a better way to present CD activities in an exam? 

 

The bank should research activities to determine if they meet one of the community 

development categories and be able to provide, upon request, sufficient information to 

support that conclusion.  The information does not necessarily need to be retained in 

hard-copy, but must be readily obtainable for review by the examiners. 

 

4) Would creating a special communication piece for the purpose of reaching out to former 

employees of a local industry that has recently closed in order to provide awareness of 

financial counseling or loan work out options/deferments qualify for CRA credit? 

 

It is the actual provision of the service, not the announcement of the service that 

qualifies. Please refer to Q&A 345.12(i)-3 for examples of qualified community 

development services, including credit counseling activities and loan 

modification/foreclosure prevention programs.   

 

5) Is it correct that MECA’s are not HMDA reportable but reportable as Other Loans for 

CRA? 

 

The Interagency CRA Q&As address this issue in Q&A 345.22(a)(2)- 3. 

 

“In some states, MECAs, which are not considered loan refinancings because the 

existing loan obligations are not satisfied and replaced, are common. Although these 

transactions are not considered to be purchases or refinancings, as those terms have 

been interpreted under CRA, they do achieve the same results. A small, intermediate 

small, or large institution may present information about its MECA activities with respect 

to home mortgages to examiners for consideration under the lending test as “other loan 

data.”” 

 

While not HMDA-reportable, institutions may collect and maintain data concerning its 

MECA activities.  The data entry software provided by the FFIEC provides this ability.  

However, as directed in the FFIEC’s Guide to CRA Data Collection and Reporting 

(www.ffiec.gov/cra/), this information “should not be submitted for central reporting 

purposes.”  

 

6) Does the Junior Achievement program qualify as CRA community development when 

delivered to students in LMI schools? 

 

Providing qualified services at schools in which the majority of students qualify for free 

or subsidized lunches can be considered CRA-eligible.  Please refer to Q&A 345.12(g)(2) 

- 1 and Q&A 345.12(i) -3 for additional guidance. 

 

http://www.ffiec.gov/cra/


7) Would a donation of a foreclosed property to an LMI housing non-profit, e.g. Habitat for 

Humanity, be CRA eligible donation? 

 

Yes, such a donation would be CRA-eligible.  The bank should obtain an appraisal for 

the property, so that the value of the property can be quantified for examination 

purposes. Refer to 345.12(t)(5). 

 

8) Can we consider volunteer hours in building homes for Habitat for Humanity clients for 

example as eligible CRA community development?   

 

No, qualified community development services must relate to the provision of financial or 

other technical expertise as a representative of the bank.  Please refer to Q&A 345.12(i) - 

1 for guidance on this issue. 

  

9) Are donations to schools/student projection in non-LMI CTs considered CRA eligible if 

the school provides >50% free or subsidized lunches? 

 

Donations to support qualified activities at schools in which the majority or students 

qualify for free or subsidized lunches can be considered CRA-eligible.  Please refer to 

Q&A 345.12(g)(2) - 1 and Q&A 345.12(i) -3 for additional guidance. 
 


